PRESENTACIÓ
Josep Pich Mitjana va néixer a Manresa i és veí de Castellbisbal. És historiador i professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
És llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i doctor per la Universitat Pompeu Fabra, amb la tesi Valentí Almirall i Llozer (1841 – 1904) i la gènesi del catalanisme polític.
Està especialitzat en la història política i social de Catalunya i els orígens del catalanisme polític del segle XIX.
Ha escrit diversos llibres i ha guanyat diversos premis. Recordem la presentació que va fer d’un dels seus llibres Els llums s’apaguen a tot Europa. La fi de la Belle Époque a la Biblioteca de Castellbisbal l’any 2014. Fa tasques de recerca i investigació sobre la història política espanyola de la segona meitat del segle XIX i ha publicat articles de recerca històrica en revistes especialitzades.
Amb motiu de la conferència sobre la Primera Guerra Mundial que en Josep Pich va fer a l’Aula el curs passat, tenim penjats a la nostra pàgina web dos llibres seus que podeu seguir consultant i que tenen relació amb seves dues properes conferències:
La Guerra Freda i el món contemporani (1945 – 1989) Vídeo conferència
També PowerPoint i PDF
Les dues Guerres Mundials i el període d’entreguerres Vídeo conferència
També PowerPoint i PDF
La segona guerra mundial (1a part) – L’INICI I LA XOÀ
El 1939 l’Alemanya nazi torna a estar en condicions de lluitar per l’hegemonia mundial, però en aquesta ocasió és dirigida per un home, Adolf Hitler, i un partit, el NSDAP o Nazi, que basen la seva ideologia en el racisme i en una visió de la vida neo-darwiniana, fonamentada en la lluita permanent.
Entre 1933 i 1938 es produeix la política d’apaivagament – especialment per part dels conservadors britànics – que respon a la idea que els nazis vindrien a ser un mal menor que podia frenar l’expansionisme soviètic.
L’1 de setembre de 1939, l’exèrcit alemany envaeix Polònia. La invasió de Polònia provoca, dos dies després, la declaració de guerra de Gran Bretanya i França a Alemanya. Les tropes alemanyes esclafen l’exèrcit polonès.
La situació canviarà quan comenci l’agressió dels nazis i els seus aliats contra la Unió Soviètica. La duresa de la guerra a l’est no és comparable a la de la resta de les zones en conflicte. És en aquest context on sorgeix i es duu a terme la Xoà, el genocidi de gran part dels jueus europeus.
LA SEGONA GUERRA MUNDIAL (2a PART) – EL ZENIT I LA FI
La Segona Guerra Mundial avança amb l’entrada del Japó al conflicte i amb la declaració de guerra de Hitler als Estats Units.
D’altra banda, l’Aliança s’amplia als soviètics, després que aquests s’aliïn amb els britànics el 12 de maig de 1942.
El 1942 la RAF, l’aviació de guerra britànica, adopta el principi dels bombardejos estratègics nocturns sobre les grans ciutats alemanyes.
A la primavera de 1942 Hitler llança la seva ofensiva cap a la URSS, que és frenada a Stalingrad, coordinada amb l’ofensiva per ocupar els pous de petroli del Pròxim Orient i els del Càucas.
Roosevelt s’uneix a impulsar la investigació nuclear per intentar desenvolupar una arma de destrucció inimaginable.
El primer gran desastre de l’exèrcit alemany, i en seguiran d’altres, es produeix el 2 de febrer de 1943 amb la capitulació d’ Stalingrad.
El març del 1945 nord-americans i britànics creuen el Rin i una setmana més tard comença l’atac a Berlin, que cau el 2 de maig del 1945 en mans dels soviètics.
El conflicte s’acaba amb la rendició del Japó, després dels bombardejos nuclears a Hiroshima i Nagasaki i obre pas a la Guerra Freda, que durarà més de quaranta anys.
Per mes informació LA SEGONA GUERRA MUNDIAL
SEGUEIX-NOS